מידע רפואי שעושה לך סדר. מאת עפרה מהודר MSc
 

ים המלח — אחד משבעת פלאי תבל?

מאת עפרה מהודר, MSc

מוסמכת במדעי הרפואה

היום, 11/11/11, הוא היום האחרון לבחירת שבעת פלאי הטבע העולמיים.

לשלב הגמר הגיעו 28 אתרי טבע עולמיים, מגרנד קניון שבארה"ב ועד הר וזוב באיטליה.

אחד המועמדים לבחירה הוא ים המלח שלנו.

לכבוד האירוע, אני מפרסמת כאן סקירה בנושא התועלת הבריאותית של ים המלח. אולי תופתעו לדעת, שהתועלת היא לא רק למחלות עור, אלא גם למחלות פנימיות. אגב, כל הקישורים ברשומה הזאת מובילים לאותו אתר. הפעם האתרים הם לא רק באינטרנט…

ים המלח ידוע מזה שנים בתכונותיו כאתר מרפא. המים העשירים במינרלים של ים המלח, אור השמש ולחץ האוויר האופייני לאיזור הנמוך ביותר על פני כדור הארץ, מאפשרים שימוש בשיטות הנקראות בספרות המדעית Balneotherapy – טיפול במרחצאות, וטיפול באמצעות האקלים (Climatotherapy). שיטות טיפול אלו התפרסמו במיוחד בתועלתן למחלות עור.

ספחת (Psoriasis) – מחלת עור כרונית המתבטאת בשטחי עור גדולים ההופכים למודלקים ומתכסים בקשקשים אדומים ולבנים. במחקר שהתפרסם בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לרפואת עור נמצא שטיפול של ארבעה שבועות בים המלח הביא לירידה של 81 אחוז בגודל שטחי העור הפגועים ובחומרת הפגיעה. ב- 48 אחוז מהחולים העור התנקה לחלוטין. השיפור נשמר בממוצע שלושה חודשים.

בהרת (Vitiligo) – מחלה הגורמת להתפשטות כתמים לבנים על העור,כתוצאה מאובדן פיגמנט. במחקר נבדקו 59 אנשים הסובלים מבהרת 17 שנים בממוצע. אצל חולים אשר שהו באיזור ים המלח ולא קיבלו כל טיפול נוסף, הופיעה פיגמנטציה בעור לאחר 5-6 שבועות. אצל אנשים אשר טופלו בקרם מיוחד (פסאודוקטלאז) בזמן השהייה באיזור, הפיגמנטציה החלה להשתפר כבר לאחר כשבועיים.

דלקת עור אטופית (Atopic dermatitis) – דלקת עור ממקור אלרגי, הדומה לאקזמה. הטיפול יעיל אך דורש השקעת זמן: 3-5 פעמים בשבוע במשך מספר חודשים.

 

ים המלח – גם למחלות פנימיות

מעטים יודעים, שים המלח מועיל מאוד גם למחלות פנימיות: 
מחלות מפרקים – מחקרים מראים כי טיפולים בים המלח יעילים לדלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים ראומטית וספונדיליטיס (דלקת של מפרקי עמוד השדרה).

פיברומיאלגיה – מחלה כרונית המתבטאת בכאב בנקודות רבות בגוף ובעייפות רבה. בקבוצה של מטופלים ששהו 10 ימים בים המלח, פחתו חומרת הסימפטומים (כאב, עייפות, נוקשות וחרדה) וכן שכיחות של סימפטומים כמו כאבי ראש, בעיות שינה ותחושת נפיחות במפרקים. השיפור נמשך עד שלושה חודשים.

אסתמה – לאחר שהייה של חודש בים המלח, נראה שיפור בתפקוד הריאות, מספר התקפי האסתמה וחומרתם פחתו, ויעילות הטיפול התרופתי עלתה. החוקרים מסבירים ממצאים אלו בספיגה של מגנזיום דרך העור (כלומר Balneotherapy) ודרך הריאות (Climatotherapy), המפחיתה את הדלקתיות של הסימפונות.

רובנו חושבים על ים המלח כ"ים שאי אפשר לטבוע בו", זאת בזכות ריכוז המלחים הגבוה, הגורם לכך שהמים בו יהיו כבדים מהמים שבתוך גופנו, וכתוצאה מכך אנו צפים. אולם מסתבר שיש אנשים שנמצאים בסכנת טביעה גם בים המלח. בסקירה של הארכיונים של בית החולים סורוקה, תועדו 69 אנשים שבלעו מי מלח כה רבים, עד שנשקפה סכנה לחייהם. הנזקים התבטאו בריכוז מסוכן של מינרלים כמו סידן, מגנזיום וזרחן בדמם, וכן בפגיעה אקוטית בריאות.

האם בגלל סכנת הטביעה נקרא הים המבריא הזה ים המוות (Dead Sea)? כנראה שלא. מאגר המים הזה נקרא ים המוות, משום שבריכוז מינרלים גבוה כזה לא יכולים לחיות דגים או צמחים.

אז מה עכשיו?

באתר "שבעת פלאי תבל" מתואר ים המלח כך:

The Dead Sea is a salt lake between Palestine and Israel to the west and Jordan to the east. At 420 metres below sea level, its shores are the lowest point on Earth that are on dry land. With 30 percent salinity, it is 8.6 times saltier than the ocean.

 

האם תרצו להצביע עבורו?

אם כן, ניתן לבחור דרך אתר new7wonders

ניתן גם לסמס: סמסו את המלים ים המלח למספר החיוג המקוצר 2244.

 

ציפה נעימה.

 

 

עדכון:

זהו. לעת עתה התחרות נגמרה.

בשבעת המקומות הראשונים זכו (בסדר ABC) האתרים הבאים:

AMAZON HALONG BAY IGUAZU FALLS JEJU ISLAND KOMODO PUERTO PRINCESA UNDERGROUND RIVER TABLE MOUNTAIN

לא נורא. יהיה פחות צפוף לצוף בים המלח.

 

 

לתשומת ליבך: מידע רפואי באתר או במייל אינו מהווה תחליף אלא תוספת להתייעצות עם רופא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

2 מחשבות על “ים המלח — אחד משבעת פלאי תבל?”