מידע רפואי שעושה לך סדר. מאת עפרה מהודר MSc
 

האם ויטמינים גורמים לתמותה? תרגיל בקריאה ביקורתית.

מאת עפרה מהודר, MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
אפידמיולוגיה ורפואה מונעת

בעקבות הצעה של קורא וידיד, החלטתי לבדוק מה הסיפור שעומד מאחורי הכותרת הבאה, שהתפרסמה ב- YNET:

"מחקר ענק: ויטמינים מגבירים הסיכון למוות בנשים.
במהלך המחקר, שנמשך 19 שנים וכלל למעלה מ-38 אלף נשים, נמצא כי תוספי תזונה ומולטי-ויטמינים הגבירו את הסיכון למוות בשיעור של עד 15%". 

האם נעשה כאן מחקר שהראה שהוויטמינים, אותם החומרים שתמיד סיפרו לנו שעושים אותנו חזקים ובריאים, דווקא מקצרים את חיינו?

הפעם הייתה לי עבודה קלה. לא הייתי צריכה אפילו להתאמץ ולקרוא את המאמר המלא בן שמונת העמודים בתוך כתב העת  Archives of Internal Medicine. התשובה הייתה כבר בתקציר. הכותרת של המחקר שהתפרסם בכתב העת המדעי היא: "תוספי תזונה ושיעורי תמותה בקרב נשים קשישות". אז, כן — כמו שכתוב ב- YNET, המחקר כלל מעקב של 19 שנים על 38,772 נשים. רק שכחו לציין את זה: הגיל הממוצע של הנשים היה 61 בתחילת המעקב. וזה אומר שאחרי 19 השנים שלקח המעקב, הגיל הממוצע של הנשים שנשארו בחיים היה : 80. בקיצור: זה מחקר על תמותה שנעשה בנשים זקנות. ומה הבעיה עם זה? גם כאן לא הייתי צריכה להתאמץ במיוחד. כשטרחתי בכל זאת לפתוח את המאמר המלא, מצאתי בפרק ה"הערות": "אוכלוסיית המחקר כללה נשים לבנות בלבד. על כן, יכולת ההכללה של הממצאים לגבי קבוצות אוכלוסייה אחרות, גזעים אחרים או גברים מוטלת בספק". בקיצור, אם אתה גבר שלוקח ויטמינים, קרוב לוודאי שהמחקר הזה לא קשור אליך. גם אם את אישה – אבל צעירה או לא לבנה, יש סיכוי טוב שהמחקר הזה לא רלבנטי לך.

זה מזכיר לי את מה שטען אחד מידידיי במפגש של יום ששי בערב: "מדענים הם שקרנים. אי אפשר להאמין להם!" שאלתי למה הוא חושב כך. אז הוא אומר "נניח מדען רוצה לדעת מה עומק הים. אז הוא הולך להרבה הרבה חופי-ים, ובודק את עומק המים לאורך החוף. כך מגיע המדען למסקנה : עומק הים 20 סנטימטר". בשפה המדעית זה נקרא: מדגם בלתי מייצג של האוכלוסייה. זה בעייתי להסיק מסקנות על עומק הים כולו ממחקר שכלל מדידות רק לאורך החוף. וזה בעייתי לא פחות להסיק מסקנות בנושא ההשפעה של ויטמינים על בני אדם ככלל, ממחקר שנעשה רק על נשים.

ועכשיו, מה הקטע עם הויטמינים? קודם כל, כפי שניתן להבין מכותרת המחקר, לא בדקו דווקא מולטי-ויטמינים אלא ויטמינים ומינרלים רבים אחרים: ויטמינים מהמזון וגם ויטמינים ומינרלים[1] מתוספי-תזונה. עקבו אחרי הקבוצה הגדולה הזאת של הזקנות למשך כמה שנים, ומצאו שבקרב הזקנות שנטלו מולטי ויטמינים, שיעור התמותה היה יותר גבוה מבקרב הזקנות שלא נטלו מולטי-ויטמינים. הקשר הסטטיסטי החזק ביותר היה בין צריכת תוספים של ברזל לבין תמותה: בקרב הקשישות שהשתמשו בכמוסות ברזל במינון גבוה שיעור התמותה היה גבוה יותר מזה שבקשישות שצרכו כמוסות ברזל במינון נמוך. האם ניתן להסיק מכך שהנשים מתו בגלל שצרכו ברזל? לא בהכרח. יותר סביר, שהנשים הללו קיבלו תוספי ברזל בגלל שסבלו מאנמיה למשל. ובקרב הנשים שסבלו מאנמיה יותר קשה (מחסור קשה יותר בברזל) התמותה הייתה גבוהה יותר. כך כתבו החוקרים בפרק מגבלות המחקר: "איננו יכולים לשלול את האפשרות שחלק מהתוספים ניטלו בגלל סימפטומים או מחלות רפואיות סבירות." ואז, סביר שהנשים הקשישות הללו מתו בגלל המחלות ולא בגלל התוספים שלקחו לצורך הטיפול בהן. הטענה שהנשים הקשישות מתו בגלל התוספים שנטלו היא שוות ערך לטיעון שהעלתה הטוקבקיסטית דפנה (מספר 77)  ב- YNET: "כשיוצאים מהבית עם מטריה, גדל הסיכוי ב 70% שירד גשם". בקיצור: מי שחשש שימות בגלל שהוא משתמש במולטי-ויטמינים, יכול כנראה להירגע. סביר שהוא באמת ימות, אבל מסיבות אחרות…

היו במחקר הזה גם ממצאים חיוביים, שמשום מה לא הוזכרו ב- YNET: נמצא שהשימוש בתוספים של סידן וכן ויטמין D  היה קשור בירידה של הסיכון לתמותה. למה את זה לא הזכירו ב- YNET? ל-YNET הפתרונים.

מעניין לציין גם, שלא מצאתי כלל סיקור של המחקר הזה במדורי הבריאות של "הארץ" או מעריב-NRG.

אז מה בתכלס? מסקנות פרקטיות:

  • אם אתם גברים, אתם יכולים להתעלם מהמחקר הזה.
  • אם אתן נשים צעירות, כנראה שגם…
  • אם אתן נשים מבוגרות, נסו לשמור על תזונה מאוזנת – כדי שלא תזדקקו למולטי ויטמין. והקפידו במיוחד על צריכה נאותה של סידן וויטמין D. זה טוב לעצמות וגם – לפי המחקר הזה – עוזר אולי לדחות את המוות.
  • ואם אתם קוראים אינטליגנטיים, תבדקו טוב את המקורות מהם אתם שואבים מידע רפואי…
לקריאת המחקר המלא: Arch Intern Med. 2011;171(18):1625-1633.

[1] למי שתמיד תהה מה זה המינרלים האלה, שתמיד מזכירים אותם ביחד עם הוויטמינים: מדובר על חומרים כמו ברזל, סידן ואבץ – אותם החומרים שהכרנו בלימודי הכימיה וגם הם חשובים לבריאותנו.

לתשומת ליבך: מידע רפואי באתר או במייל אינו מהווה תחליף אלא תוספת להתייעצות עם רופא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

5 מחשבות על “האם ויטמינים גורמים לתמותה? תרגיל בקריאה ביקורתית.”