מידע רפואי שעושה לך סדר. מאת עפרה מהודר MSc
 

על ההשפעות הבריאותיות של מוזיקה

מאת עפרה מהודר MSc,

מוסמכת במדעי הרפואה

אם עד היום אהבתם לשמוע מוזיקה כי זה נעים, תשמחו לשמוע כי יש סיבות רפואיות מבוססות להמשיך לעשות זאת. מסתבר כי מוזיקה מועילה למערכת הלב וכלי הדם. מחקר שפורסם ב- Journal of Behavioral Medicine השווה תגובות של אנשים לאחר התקף לב שהושמעה להם מוזיקה רגועה בסביבה שקטה, לאנשים שרק שהו בסביבה שקטה בלי מוזיקה ולכאלה שקיבלו טיפול רגיל. אצל האנשים ששמעו מוזיקה ירד קצב הלב, וקצב הנשימה וכמות החמצן שהגיע ללב היו גבוהים באופן משמעותי. מוזיקה מרגיעה אף הפחיתה כאב וחרדה בשלב המנוחה שלאחר ניתוח לב פתוח.

לעתים קרובות משתמשים בתרפיה במוזיקה לטיפול במחלות נפש קשות כגון סכיזופרניה. על מנת להעריך את יעילות השיטה, סוכמו תוצאות של מספר מחקרים בנושא. מסקנת החוקרים הייתה שהוספת תרפיה במוזיקה לטיפול הסטנדרטי (תרופתי או פסיכולוגי) עוזרת לשיפור מצבם הכללי של חולי סכיזופרניה. אם הם מקבלים מספיק פגישות כאלה, גם מצבם הנפשי והתפקודי משתפר.

בחולים סופניים נמצא כי מוזיקה מקלה על הבעת רגשות ותקשורת, מעודדת העלאת הרהורים וסקירת חיים וכך עוזרת להביא את החולים למצב שבו "הייאוש יותר נוח" (American Journal of Hospice and Palliative Care).

איך זה קורה? מחקרים שונים ניסו לפענח כיצד צלילים שנכנסים דרך האוזן גורמים לשינויים כאלה  בכל הגוף. כמו הרבה תופעות מסתוריות, התשובה טמונה כנראה במוח. נראה שיש קשר בין מיומנות המוח בעיבוד שפה לבין זו של עיבוד מוחי של מוזיקה. יתר על כן, מוזיקה כנראה מפעילה אזורים עמוקים במוח הקשורים לרגש, שאליהם קשה להגיע באמצעות מלים בלבד.

לתשומת ליבך: מידע רפואי באתר או במייל אינו מהווה תחליף אלא תוספת להתייעצות עם רופא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.