מידע רפואי שעושה לך סדר. מאת עפרה מהודר MSc
 

לפעמים צריך גם את זה:

איך לעזור ליקירכם הסובל מדמנציה
המחברות: ג'וסלין בלוק, MA, מלינדה סמית, MA, וז'אן סגל, PhD
מתוךwww.Helpguide.org

תרגום לעברית ועריכה: עפרה מהודר, MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
מידע בריאותי שעושה לך סדר.

דמנציה מתבטאת באוסף של תסמינים הכולל אובדן זיכרון, שינוי באישיות ופגיעה בתפקוד הקוגניטיבי, כתוצאה ממחלה או פגיעה פיזית במוח. שינויים אלו אינם חלק מהזדקנות נורמאלית, והם חמורים דיים כדי לפגוע בתפקוד היום יומי, בעצמאות החולה ובמערכות היחסים שלו. במצב של דמנציה, צפויה פגיעה ניכרת בתקשורת, בזיכרון ובכושר פתרון בעיות. שינויים אלו עלולים להופיע במהירות, או בהדרגה לאורך זמן.

ניהול הסימפטומים של דמנציה פירושו – ללמוד דרכים מעשיות להתנהל עם הירידה בזיכרון, תוך שמירה על גישה מציאותית ואופטימית. אמנם, למרבה הצער, לרוב אין זה אפשרי להחזיר את הכישורים שאבדו, אולם עדיין ניתן למצוא דרכים להקלה בתוך המצב המאתגר.

ההתמודדות עם דמנציה עלולה להכניס לחצים רבים הן לחיי החולה והן לחיי האנשים סביבו. ניתן להקל מעט את המצב על ידי יצירת סביבה יציבה ותומכת.

סביבה יציבה מתחילה במטפל יציב. אנשים המטפלים ביקירם הסובל מדמנציה נוטים לפעמים להזניח את הצרכים שלהם עצמם תוך כדי הטיפול ביקירם. זה לא טוב לא בשבילם ולא בשביל יקירם החולה. כאשר אתם מטפלים בחולה דמנציה, הטיפול בעצמכם הוא הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות בעבור יקירכם.

טיפים לטיפול ביקירכם הסובל מדמנציה

  • הימנעו משינויים קיצוניים. יקירכם ירגיש יותר נינוח ופחות מפוחד ועצבני אם תאפשרו לו לחיות לפי שגרה קבועה ובסביבה מוכּרת.
  • היעזרו בלוחות שנה ובשעונים. מקמו לוחות שנה ושעונים גדולים בסביבתו של יקירכם החולה. אלו יעזרו לו להתמצא בזמן אם ישכח מה התאריך או מה השעה.
  • עזרו לו להישאר עסוק. עודדו את יקירכם להמשיך ולהשתתף בפעילויות חברתיות ככל שאפשר. חשוב שיהיו פעילויות שבהן יוכל להשתתף באופן יום-יומי — בין אם מדובר ביציאה לטיול קצר ברגל או לבילוי במרכז יום לקשישים.
  • ספקו לו גירויים רבים. דאגו שהחדר בו שוהה יקירכם יהיה צבעוני ומזמין. האם יש שם חלון המשקיף החוצה? אם לא, תוכלו להכניס את החוץ פנימה באמצעות הכנסת עציצים או פרחים לחדר. כמו כן, ודאו שיש שם מכשיר טלוויזיה, רדיו או משהו אחר לצפות או לעשות.
  • הסבירו ליקירכם מה אתם עושים, ומדוע. אם הגיע הזמן לארוחת ערב, אמרו זאת במפורש. אל תסתפקו בהובלתו אל חדר האוכל מבלי שהוא יודע מדוע. הקפידו תמיד לדבר – גם אם אינכם בטוחים שיקירכם מבין. גם אם יקירכם החולה איננו מבין את מילותיכם, טון הדיבור ושפת הגוף שלכם יכולים להוות בשבילו מקור תמיכה וחיזוק.

 

טיפים לחולים בדמנציה

  • שמרו על שגרה קבועה. שגרה יומית קבועה מספקת גירויים לזיכרון, ויכולה לעזור לכם להרגיש יותר בשליטה.
  • השתמשו בפנקסים וברשימות. הורידו עומס מהזיכרון על ידי רישום שמות, תאריכים, פגישות ומשימות (to-do-lists). אפשר גם להדביק מספרי טלפון חשובים ותזכורות במקומות בולטים בבית (לדוגמה, על דלת הכניסה, או על המקרר, ע"מ.)
  • עדכנו את המשפחה במצבכם. אם בני משפחתכם יידעו למה לצפות, ניתן יהיה להפחית אי-הבנות.
  • הסבירו מה אתם צריכים. בקשו מאנשים לדבר לאט, או לחזור על דבריהם, כשאתם זקוקים לכך. בקשו מהם לחלק הסברים ארוכים לחלקים קטנים, וחזרו באוזניהם על מה ששמעתם.
  • הימנעו מהסחות. כאשר אתם מנסים להבין מסרים או הוראות ארוכות, הורידו מהרקע הסחות, כמו טלוויזיה או רדיו, על מנת שתוכלו להתרכז טוב יותר, ואף לרשום אם יש צורך.
  • אל "תתנפלו" על משימות חדשות. שקלו את צעדיכם. עצרו כדי לתכנן את ביצוע המשימה – בין אם מדובר על ניהול פגישה או על הוצאת הזבל.
  • היו סובלניים עם עצמכם. כעס רק מקשה יותר את ההיזכרות. למידת שיטות הרפיה תוכל לעזור לכם להתמודד עם השינויים.
  • תנו לאנשים שסביבכם לעזור לכם. לא קל להודות שאתם זקוקים לעזרה, אך במצבכם כעת, אם תאפשרו ליקיריכם לתמוך בכם, דווקא זה יעזור לכם לשמור על עצמאותכם.

(טיפים אלו רלבנטיים בעיקר בשלבים הראשונים של המחלה.)

המקור:

 https://www.helpguide.org/elder/vascular_dementia.htm#living

Authors: Jocelyn Block, M.A., Melinda Smith, M.A., and Jeanne Segal, PhD. 

www.Helpguide.org  הוא ארגון ללא מטרות רווח, שעוזר לכם לעזור לעצמכם ולאחרים להשיג בריאות טובה יותר, באמצעות מידע ממומחים, וללא פרסומות.

 מצאתם עניין במאמר? לחצו כאן, ותקבלו הודעה על עדכונים באתר.

לתשומת ליבך: מידע רפואי באתר או במייל אינו מהווה תחליף אלא תוספת להתייעצות עם רופא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

2 מחשבות על “לפעמים צריך גם את זה:”