מידע רפואי שעושה לך סדר. מאת עפרה מהודר MSc
 

מה זה נס רפואי? ואיך זה קשור לאפליה??

הניסים של פרנסיס קסבייר הקדוש
"הנסים של פרנסיס קסבייר הקדוש" על פי איגנציוס קורנליס מרינוס, המאה ה-17, אנטוורפן.

כמה ימים חשבתי מה לכתוב לכבוד חנוכה. החלטתי לוותר על הכתבה המסורתית בנושא שמן. את זה כבר קראתם השבוע בכל האתרים. במקום זה, חשבתי על נושא קצת יותר מסתורי: הנס. או ספציפית, הנס הרפואי. זה נראה לי נושא קצת יותר מאתגר, כי אני כרגיל מחוייבת לחומר מדעי בלבד. ונסים ומדע, כידוע, לא מסתדרים טוב ביחד (אם תרצו — כמו שמן ומים). מדעי הרפואה פותחו כדי לרפא אנשים בלי לחכות לנסים. לכן תהיתי אילו מאמרים מדעיים יהיו, אם בכלל, בנושא נסים (miracles). נכנסתי בחשש לאתר הספרייה הרפואית הלאומית של ארה"ב לבדוק את העניין. כצפוי, לא היו שם הרבה מחקרים שהכותרת שלהם הייתה "miracles". ובכל זאת, היו כמה. והנה אני אביא כאן דוגמית.

במאמרים שעלו בחיפוש, חיפשתי קודם כל את הבסיס. ההגדרה – מה זה נס?
מצאתי הגדרה כזאת בכתב עת די נידח — Southern Medical Journal.
שם נאמר כי, "על פי ההיסטוריה והפילוסופיה של המדע, נס מוגדר כך:
(1) אירוע אמיתי יחיד, אשר את הופעתו ניתן להוכיח, לפחות בעיקרון, באופן אמפירי;
(2) אירוע שהוא חריג באופן קיצוני, או חסר תקדים, על פי הידע המדעי האמפירי שנצבר עד לאותה נקודה בזמן;
(3) האירוע מעורר תדהמה רבה;
(4) [מעשה הנס] הוא משהו שניתן על ידי אלוהים באופן חופשי, ולא צריך לעשות דבר מסוים כדי לזכות בו;
(5) אנשים מבינים אותו, מעבר לעובדות הפשוטות, כסימן מאלוהים שמעביר מסר רוחני;
(6) האירוע צריך להיות מאושר כ-נס על ידי אותה קהילת מאמינים אליה כוון המסר".

בהמשך אותו גיליון של כתב העת הנידח, התפרסם מאמר נועז עוד יותר. כותרתו: "מצפים לנס. על נסים, אמונה בנסים ואפליה". למה אפליה? הנה ההסבר: "כי השימוש במוסדות רפואיים ציבוריים, לצורך אשפוז של חולים שמחכים לנס מהווה אפליה כנגד אתאיסטים, חסרי דת, ואנשים שמחזיקים באמונות אשר כופרות בנסים". אה! אם אתם חילוניים, ולא מאמינים בנסים, אתם עלולים להיות מופלים לרעה בבית החולים — כי המיטות נתפסות ליותר זמן על ידי אנשים שמחכים שיקרה להם נס. תודו שגם עם כל הדיונים האקטואליים בנושא יחסי חילונים-דתיים — על זה עוד לא חשבתם.

באותה שנה, 2007, התפרסם עוד מאמר בנושא נסים ברפואה, הפעם בכתב עת להיסטוריה של הרפואה. כותרתו של המאמר: "הרופא היה מופתע, או: איך מאבחנים נס". החוקרים החרוצים סקרו שש מאות נסים שתועדו בארכיונים של הוותיקן, ועברו קנוניזציה (הוכּרו כקדושים). הם מצאו, ש- 95% מהאירועים שקיבלו מעמד רשמי של נס בין המאה ה- 17 למאה ה- 20, היו אירועים רפואיים. הם מציינים שבכל המקרים נדרשה עדות של רופא על מנת לאשר את הפרוגנוזה הגרועה שהייתה צפויה קודם לחולה, ואת התדהמה לאור הריפוי המפתיע. אם כך, מסתבר, שאפילו בוותיקן, במאה ה- 17, כאשר הנס היה מיוחס להתערבות של אלוהים – את האישור של הנס היה צריך לתת – רופא.

רוצים לקבל מידע על אפשרויות טיפול בבעיה בריאותית שיהיה מבוסס על ידע מדעי מעודכן, ולא על ניסים מימי הביניים? כאן תוכלו לקבל פרטים איך ניתן לעשות זאת. גם במקרה זה, המידע מהווה תוספת ולא תחליף לבדיקה של רופא. 

מקורות

Sulmasy DP. What is a miracle? South Med J. 2007 Dec;100(12):1223-8.

Savulescu J, Clarke S. Waiting for a miracle… miracles, miraclism, and discrimination. South Med J. 2007 Dec;100(12):1259-62.

Duffin J. The doctor was surprised: or, how to diagnose a miracle. Bulletin of the History of Medicine 2007; 81: 699-729.

נערך לאחרונה: 27/12/19

לתשומת ליבך: מידע רפואי באתר או במייל אינו מהווה תחליף אלא תוספת להתייעצות עם רופא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

3 מחשבות על “מה זה נס רפואי? ואיך זה קשור לאפליה??”